Radiotherapie

Maandag 13 februari

De voorbereidingen voor Amerika zijn in volle gang. Af en toe stuiten wij op een enorme bureaucratie. Het enige wat je dan kan doen is kalm blijven en een lange adem hebben. Afgelopen week veel in het AMC doorgebracht voor de MRI- en MIBG scans, thoraxfoto, bloedprikken, polibezoek chirurg, oncoloog en radiologie. De MRI scan liet zien dat er nog op twee plekken resten tumorweefsel zit tussen de borstwervels, een derde plek zou mogelijk een blauwe plek zijn nog afkomstig van de operatie. Het tumorweefsel heeft de radio-actieve vloeistof  niet opgenomen en is dus niet te zien op de MIBG scan. Maar dat het tumorresten zijn is zeker. De oncoloog heeft zelf de MIBG scan nog niet kunnen bekijken, misschien horen wij hier vandaag meer over.  

Wij hebben ook te horen gekregen dat Puck bestraald moet zijn voordat zij aan de immunotherapie in Amerika kan beginnen. Dit was nog even de vraag, omdat Puck ‘schoon’ leek op de vorige MIBG scan. Radiotherapie (= bestralings- therapie) is in eerste instantie een eis van de behandelende oncologen in Amerika. Door de uitslag van de MRI scan moet Puck sowieso radiotherapie gaan krijgen, wel of geen Amerikaverhaal. Waar de tumor heeft gezeten zal zij een lichte dosis bestraling krijgen en waar de tumorresten nog zitten een hogere dosis. Vanmiddag krijgt zij een scan op de afdeling radiologie en zullen de te bestralen plekken afgetekend worden op haar lichaam. Wij hebben al kennis gemaakt met de radiotherapeut die Puck onder haar hoede zal nemen wat deze therapie betreft. Voordat wij vanmiddag naar het AMC gaan zal Puck eerst naar school gaan. Vanmorgen gaat zij met de hele klas schaatsen op natuurijs in plaats van gymnastiekles en dat wil zij natuurlijk niet missen.  

Vervolg maandagmiddag

Van schaatsen is het niet gekomen met al dat water op het ijs. Puck is wel lekker naar school geweest. Vanmiddag is de scan gemaakt en een masker voor haar hals en kin. Dit is om haar kin steeds in dezelfde positie te houden tijdens de bestralingen. Met inkt zijn er lijnen op haar bovenlichaam getekend. Puck is nu net een zebraveulen. Nee hoor, grapje! Ze vond het wel even jammer dat ze niet meer zo lang in bad mag liggen, omdat de lijnen dan kunnen vervagen. In ieder geval voorzichtig afdrogen en ik mag zelf met watervaste stift de lijnen opnieuw aanzetten als dit nodig blijkt. De scan was heel snel gemaakt en omdat de dames de plaatsen die bestraald gaan worden voor het gemak bij Puck in spiegelbeeld lieten zien, ontstond er bij mij enige verwarring. Het was goed om de verslagstatus van de nucleaire geneeskunde en de radiologie even door te spreken.

De conclusie van de MIBG scan is dat er een geringe verhoogde MIBG stapeling is laag in de hals rechts, naast de wervels. Verder is er geen pathologische (= afwijkende)  MIBG-stapeling te zien ter hoogte van het restant tumorweefsel beschreven op de MRI. 

De conclusie van de verslagstatus van de radiologie is dat er nog twee restanten tumorweefsels zijn,  bij borstwervel 4/5 en laag in de hals rechts.  Respectievelijk meten deze rest processen nog 2,2 x 2,0 x 1,4 cm en 3,4 x 0,8 x 3,1 cm. Verder geen aanwijzing voor beenmerg afwijkingen en geen afwijkingen aan de lymfeklieren.

Er zullen 24 bestralingen volgen en hier wordt volgende week dinsdag 21/2 mee gestart.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Radiotherapie

 1. Rene en Miranda zegt:

  Wel jammer van het schaatsen dan volgend jaar maar weer Puck.
  Zeer herkenbaar het verhaal van strepen en masker zet hem op Puck.

 2. Gabrielle zegt:

  Lieve Puck,

  Ook al zie je eruit als een kleine zebra we vinden je toch wel een schat. Veel sterkte de komende tijd met de bestralingen.
  Thierry was helemaal blij met zijn Valentijn kadootje en vertelde dit met trots aan ons.
  Nou lieverd we denken elke dag aan je.

  Liefs gabrielle en de rest van de familie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>