Autologe stamceltransplantatie (ASCT)

Wat zijn stamcellen?

Pluripotente (= bloedvormende) stamcellen zijn primitieve, onrijpe bloedcellen die leven in het beenmerg. Beenmerg is het zachte sponsachtige materiaal binnenin de botten. De bloedvormende stamcellen splitsen zich om nog meer stamcellen te vormen, of ze ontwikkelen zich tot één van de drie soorten bloedcellen: de witte bloedcellen die infecties tegengaan, de rode bloedcellen die zuurstof transporteren en de bloedplaatjes die helpen het bloed te stollen.

 

Stamceltransplantatie

Een stamceltransplantatie is een ondersteunende behandeling die erop is gericht om stamcellen die door een hoge dosis chemotherapie (en/of radiotherapie) zijn vernietigd, te vervangen door gezonde exemplaren. Chemotherapie richt zich op snel delende kankercellen en vernietigen ze. Omdat de stamcellen in het beenmerg zich snel vermenigvuldigen, raken deze door de chemotherapie ernstig beschadigd. Zonder gezond beenmerg is een patiënt niet meer in staat de bloedcellen aan te maken die nodig zijn voor het vervoer van zuurstof, bestrijding van infecties en het voorkomen van bloedingen. Door een stamceltransplantatie kunnen de stamcellen die zijn vernietigd door chemotherapie, worden vervangen door goed functionerende stamcellen. De gezonde getransplanteerde stamcellen kunnen het beenmerg herstellen en ervoor zorgen dat het beenmerg het vermogen terugkrijgt om bloedcellen te produceren. Zo maakt een stamceltransplantatie het dus mogelijk om een hoge dosis chemotherapie toe te dienen die nodig is voor de behandeling van een aantal ernstige aandoeningen zoals kanker.                                                   (Bron www.hematologienederland.nl

Hoge dosering chemotherapie

Puck krijgt na acht kuren met een ‘normaal’ gedoseerde chemotherapie, een zeer hoge dosis chemotherapie. Dit geeft extra bijwerkingen. Zoals in bovenstaand stukje wordt uitgelegd is door de hoge dosis chemotherapie o.a. de werking van het beenmerg ernstig beschadigd. Het beenmerg wordt hierdoor volledig en langdurig geremd. Omdat bloedcellen van levensbelang zijn kan een hooggedoseerde chemotherapie alleen gegeven worden indien tegelijkertijd het beenmerg wordt ondersteund. Dit gebeurt m.b.v. een  autologe perifere stamceltransplantatie.

Autologe perifere stamceltransplantatie

Autologe perifere stamceltransplantatie is een behandeling waarbij stamcellen uit het bloed worden geoogst, ingevroren en later teruggeven aan de patiënt. Autoloog betekent dat de stamcellen van de patiënt zelf zijn afgenomen en niet van een donor. Perifeer betekent in het bloed circulerende stamcellen. De eerder geoogste stamcellen worden via een infuus aan Puck teruggegeven. De teruggegeven stamcellen zorgen voor het herstel van het beenmerg.  

Reïnfusie van stamcellen

Nadat de cytostatica uit het lichaam is verdwenen worden de eigen stamcellen teruggegeven (= reïnfusie). Het teruggeven van de stamcellen lijkt op een transfusie van bloedplaatjes. De stamcellen worden ontdooid op de afdeling en via de Port-A-Cath teruggegeven. De stamcellen circuleren daarna kortdurend in het bloed en zoeken een plekje in het beenmerg op. Ze groeien uit en zorgen voor het herstel van het beenmerg van Puck. Wij zijn gewaarschuwd dat het in de omgeving van Puck een paar dagen onaangenaam kan ruiken. Dit komt door de stof die bij het invriezen aan de stamcellen is toegevoegd om deze te beschermen bij het  invriezen. Puck ademt daar een afbraakproduct van uit en dat ruikt eigenaardig. Zelf zal zij dat na een half uur niet of nauwelijks meer ruiken.          (Bron www.amc.nl)

DMSO (= Dimethylsulfoxide)

Vanmorgen hebben wij daadwerkelijk de stamcelreïnfusie kunnen ervaren. Er kwam een medewerkster van Sanquin op de afdeling met een grote kist waar aan de buitenkant wat ijs zat en waar veel ‘rook’ (vrieskou) uit kwam toen de deksel openging. Zij vertelde dat de ingevroren zakjes stamcellen bewaard worden bij een temperatuur van -190ºC. De zakjes worden per stuk ontdooid in een badje water met een temperatuur van 37ºC en 1:1 verdund met NaCl 0,9%. Vooraf aan het invriezen van de stamcellen is de stof DMSO  toegevoegd om te voorkomen dat er ijskristallen worden gevormd. En dit is nu de oorzaak van de penetrante lucht die Puck uitademt en door haar poriën uitzweet. De hele kamer ruikt ernaar en als je heel dicht bij haar bent dan proef je zelfs de lucht. Van tevoren had ik van verschillende ouders beschrijvingen gekregen van deze geur. Van een geopend blikje maïs, een kelderlucht tot roosvicee siroop. Het ligt het dichtst bij een dikke weeïge zoete geur van roosvicee siroop met een typisch chemische ondertoon. Toen ik hoorde dat het om DMSO ging wist ik direct wat wij konden verwachten, vroeger heb ik deze vloeistof  in cremes op recept verwerkt. Het is allemaal prima verlopen, geen gekke dingen. Puck heeft totaal geen energie, maar wil wel graag dingen ondernemen. Heel af en toe lukt het om een kort spelletje te doen. Voornamelijk ligt zij alleen maar uitgeput op bed en ze begint nu regelmatig te braken. De bloedwaarden geven aan dat Puck sinds vandaag in aplasie is. Laat die stamcellen maar snel hun werk doen!

 

Bevroren stamcellen

Ontdooide stamcellen

                

 

 

 

                                                      

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Autologe stamceltransplantatie (ASCT)

 1. Evelien - Villa Joep zegt:

  Lieve mensen,
  Wat heftig te lezen dat de hoge dosis chemo er nu toch echt inzit. Die foto’s van dat beenmerg vind ik bijzonder! Ik wens jullie heeeeeeel veel sterkte toe in deze heftige tijden en hoop net als jullie dat het beenmerg gauw z’n werk gaat doen!
  Ik zeg: Geluk Voor Puck!
  Lieve groet, Evelien – Villa Joep

 2. janny zegt:

  Hallo Jeanette, fijn om de uitleg te lezen hoe eea in zijn werk is gegaan/gaat. Elke dag lezen we de site, nieuwsgierig naar de ontwikkelingen!
  Kan alleen maar zeggen dat wij mega trots op Puck zijn!! Wat een topper ben je!!!
  Sterkte voor de komende tijd en we hopen snel weer een x op bezoek te komen! Hopen te horen wanneer dat kan!
  Dikke knuffels en kus van Kay

 3. Marina den Broeder zegt:

  Hier zit ik dan op Bali op het balkonnetje van mijn hotel.Ik lees de blog van Puck Het is nog steeds zo bizar om te lezen wat er allemaal met Puck gebeurt en wellicht nog moet gebeuren. Hier op Bali ben ik bezig geweest met 2 weeshuizen , ander kinderleed.Daarbij heb ik gelukkig wat kinderen blij kunnen maken. Ik zou zo graag een wondertje verrichten voor jullie lieve mensen! Helaas kan ik jullie alleen maar heel veel sterkte toewensen en een gebedje doen voor Puck. Liefs Marina van de sportschool

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>