Opname aplasie

De afgelopen dagen is er heel wat gebeurd. Zo is Puck nog een taart aan het bakken voor haar juf die op visite zal komen en zo ligt ze weer opgenomen in het ziekenhuis. Zorgwekkend allemaal. Het begon in de nacht van woensdag op donderdag 20 okt. Puck is in aplasie en ik merkte dat zij koorts had. Puck gaf zelf aan dat zij zich goed voelde en ze vond het lekker om het zo warm te hebben. Haar temperatuur was om 3:00 uur 39.3ᵒC. Dat betekent de afdeling kinderoncologie van het AMC bellen en standaard opname bij aplasie. Met een Paracetamol heeft ze nog een paar uur kunnen doorslapen en om 5:30 uur was de koorts gestegen naar 39.9ᵒC. Om 6:00 uur contact opgenomen met de afdeling en omdat de boxen op de afdeling vol zaten en elders in het AMC ook geen plaats was, werd Puck verwacht in het Zaans Medisch Centrum. Bij binnenkomst werd zij onderzocht en er bleken in de tussentijd petechiën (kleine puntvormige huidbloedinkjes) op haar borst en bovenbenen te zijn verschenen. De koorts was naar 40.5ᵒC gestegen. Toen Puck daarbij nog aangaf dat ze hoofdpijn had ben ik mij kapot geschrokken. Ze zal hier overheen toch geen hersenvliesontsteking krijgen? Gelukkig krijgt zij probleemloos haar kin op haar borst en uit de afgenomen bloedwaarden blijkt dat de petechiën ontstaan door trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes in het bloed). Deze dag volgt er diverse keren overleg met de afd. kinderoncologie van het AMC . De standaard behandeling van twee soorten antibiotica via het infuus wordt gestart. In de loop van de dag verschijnen er meerdere petechiën, vooral op de linkerkant van haar hoofd met daarbij blauwe plekken. ’s Avonds krijgt Puck een bloedtransfusie. Hierop krijgt zij twee rode plekken op haar lichaam die naarmate het donorbloed inloopt groter worden. Ook de conditie van Puck gaat achteruit en daarom wordt besloten om de bloedtransfusie halverwege te staken. Koorts stijgt en haar bloeddruk is vrij laag. Eerst moet nog een zakje trombocyten worden toegediend voordat Puck alsnog met de ambulance wordt overgebracht naar het AMC. Ik schrik even als ik hoor dat de ambulancebroeders niet zonder kinderarts willen vertrekken, omdat zij Puck te onstabiel vinden. Er staat een heel team klaar om Puck te ontvangen als wij rond 1:00 uur op afdeling H8 Noord, de kinderafdeling van 1-10 jaar, arriveren.

Vrijdag 21 oktober

De koorts blijft maar aanhouden en schommelt tussen 38.5ᵒC en 40.9ᵒC. Puck is goed ziek, ze krijgt ondersteuning met extra zuurstof. Zij heeft een bacteriële infectie, veroorzaakt door een streptokok. De medicatie die zij krijgt is goed, de dosis van één antibioticum wordt opgehoogd. Er lijkt een hele lichte stijgende lijn in haar herstel te komen. Ze moet steeds braken als ze van haar rug naar haar zij moet draaien en andersom.  ’s Nachts krijgt zij last van erge hoofdpijn en pijn in haar benen. Dit houdt haar uren wakker! Nadat naast Paracetamol ook Tramadol (pijnstiller) wordt gegeven valt zij eindelijk om 4:15 uur in slaap.

Zaterdag 22 oktober

Er is nog steeds geen verbetering, verder op de dag lijkt het erop dat Puck beroerder wordt. De zaalarts heeft overleg met de oncoloog en de IC-kinderarts komt langs om Puck mogelijk op de IC op te nemen als haar toestand niet verbetert. Aan bed wordt een longfoto en een echo van haar buik gemaakt en uit afgenomen bloed blijkt dat haar Hb weer gezakt is. Er volgt ’s avonds een bloedtransfusie, die zonder problemen inloopt. De dienstdoende oncoloog komt langs en legt uit dat Puck een tekort heeft aan Kalium, Natrium en Fosfaten. Omdat het antibioticum Vancomycine problemen geeft met het tegelijkertijd toedienen van deze middelen door één infuuslijn, wordt hiervoor een apart infuus in haar pols aangebracht.

Zondag 23 oktober

Afgelopen nacht ging goed, de koorts is gezakt. Haar temperatuur is op verschillende momenten 37.4ᵒC. Wat ben ik blij met deze uitslag! Als zij wakker wordt vraagt ze of de televisie aan mag. Ik weet niet wat ik meemaak na de afgelopen dagen. Er is een duidelijke verbetering. Aan het einde van de ochtend krijgt Puck weer een akelige bleek vale kleur in haar gezicht. ’s Middags krijgt zij weer koorts en heeft last van hevige hoofdpijn. Als de Tramadol weer toegediend is kan zij gelukkig een poosje slapen. Zij wordt goed in de gaten gehouden. Het braken blijft alsmaar aanhouden. Puck ondergaat alle behandelingen zonder problemen. Ze is heel soms wel een beetje knorrig, mede door slaapgebrek doordat de onderzoeken, controles en het bloed afnemen 24 uur per dag doorgaan. Het zijn hierdoor soms korte nachtjes. (Ben ik even blij dat ik altijd een stralend humeur heb, ahum.) Gelukkig wordt er tussendoor ook nog gelachen, wij geven niet op! Wordt vervolgd…

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Opname aplasie

  1. Martine zegt:

    Jeetje wat heftig allemaal weer. Ik hoop dat alles snel weer stabieler is. Heel veel sterkte. Denk aan jullie Martine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>