Inzicht

‘Liefde geeft je de kracht die nodig is om onmogelijke opdrachten uit te voeren’ - Paulo Coelho

 

Vandaag is het Puck haar sterfdag. Dat betekent voor ons de herinneringen aan deze dag herbeleven en goed doorvoelen voor de rouwverwerking. Het terughalen van de gesprekken die we voor het allerlaatst met Puck hebben gevoerd, het lieve kus grapje wat ze nog op het aller-allerlaatste moment voor ons maakte… zó ontzettend Puck. Wat een enorme kracht heeft ze gehad. Ze moest afscheid van ons nemen, een eenzame en moeilijke opdracht, om te beginnen aan een reis die ze helemaal alleen zou gaan maken. Met dat besef heb ik het op dat moment en achteraf verschrikkelijk moeilijk gehad. Voor ons, en vooral voor mij als moeder, was het wachten op het moment dat haar hart zou stoppen met kloppen een haast onmenselijke taak. Daarentegen hebben we kunnen meemaken dat de dood ook een mooie ervaring is. De indrukwekkende periode die we na haar overlijden tot aan haar begrafenis nog samen hebben gehad. Al die tijd zijn we onafscheidelijk geweest. Voor Puck kwam de dood als een bevrijding van de gruwelijke pijn die niet meer onder controle te houden was.

We leven nu bijna een jaar zonder Puck haar fysieke aanwezigheid. Als ik voor mezelf spreek dan heb ik nooit kunnen bedenken dat ik op een zo’n goed mogelijk positieve manier met het verlies van mijn kind zou kunnen omgaan. Ik was ervan overtuigd dat mijn leven met het hare zou stoppen. Puck heeft ons veel inzichten gegeven. We kiezen ervoor om deze afschuwelijk pijnlijke ervaring te gebruiken om een levensles te leren. Dat is een keuze uit liefde voor jezelf. Het verleden kun je niet veranderen en daarom is het niet zinvol om daar energie in te steken en in het verdriet te blijven hangen. We hebben vele mooie waardevolle warme herinneringen aan onze lieve, geweldige Puck. Een voorbeeld voor ons allen. We vieren het leven zoals Puck ons dat heeft geleerd en voorgedaan; we maken van elke dag een mooie dag. We kunnen werkelijk genieten en plezier hebben.

Natuurlijk is er ook ruimte voor verdriet. Meestal komt dat gevoel ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat, als het stil is. Het pijnlijke, hartverscheurende eenzame gevoel van het gemis wat plotseling opkomt, dat we Puck niet kunnen knuffelen en niet kunnen zien opgroeien, maakt wonderlijk genoeg vrij snel plaats voor een gevoel van diepe liefde vanbinnen. Het is één van de gelukzalige momenten dat we voor onszelf weten en kunnen voelen dat Puck dichtbij ons is. Wat mij ook helpt bij moeilijke momenten is de gedachte aan de uitspraak: ‘Je hoeft je niet te laten kwellen door wat er verloren is gegaan, maar laat je betoveren door wat er is geweest.’

Al deze mooie en moeilijke ervaringen hebben ons gevormd tot wie we nu zijn. Hierdoor zijn we gesterkt en maakt ook dat we beslissingen kunnen nemen die belangrijk zijn voor onze persoonlijke ontwikkeling. Hoe vreemd dat ook mag lijken in de ogen van anderen. Voor mij een les in loslaten van controle, perfectionisme en het allerbelangrijkste: angst voor de dood. De dood is niet het einde, maar een wedergeboorte. Als je leert niet bang te zijn voor de dood, dan besef je ook dat je nergens bang voor hoeft te zijn. Dat is een enorm bevrijdend gevoel en dat maakt het leven een stuk makkelijker.

Uit het diepst van ons hart zijn we dankbaar voor alle steun en medeleven van iedereen. We prijzen ons gelukkig met zoveel liefdevolle mensen om ons heen.

Onno, Jeanette, Eva & Mees

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Inzicht

 1. Olga van Vliet zegt:

  Wat mooi gezegd weer!! Sterkte vandaag met herinneren

 2. Zomaar iemand uit de buurt zegt:

  Wat mooi gezegd. En wat een bemoedigende woorden voor ouders die misschien nog helemaal aan het begin staan bij deze ongelooflijk moeilijke opgave. ik zag jullie een paar weken geleden in de supermarkt. Hoewel ik dan altijd weer een brok in mijn keel heb die nog een aantal uren blijft zitten, doet het me toch ook altijd weer even goed. Kleine Puck huppelt gewoon nog door de weidevenne op haar manier! Heel veel sterkte voor het tweede jaar zonder de fysieke aanwezigheid van jullie dochter en zusje. Vol bewondering, zomaar iemand uit de buurt.

 3. Marjolein Christiaans zegt:

  Lieve familie van Puck,
  Ook wij leven met herinneringen. Een groot deel van Kay’s leven en bijbehorende herinneringen liggen in het ziekenhuis en bij een deel van die herinneringen hoort Puck ook.
  Ik herken zo wat je schrijft……bijzonder vind ik dat. Natuurlijk is er immens groot verdriet, maar vaak maakt dat plaats voor trots en liefde. Het is de liefde van en voor onze kinderen dat we door kunnen. Gelukkig maar.
  Veel liefs, Marjolein

 4. Familie van de Veen zegt:

  Wat mooi geschreven. We hebben enorm met jullie meegeleefd de afgelopen 6 jaar…..we zullen Puck nooit vergeten ♡

  Veel liefs van de ouders van Kelly.

 5. Zomaar iemand uit de buurt zegt:

  In gedachten bij jullie en lieve Puck vandaag.

 6. Zomaar iemand uit de buurt zegt:

  Zag net het filmpje over neuroblastoom langskomen op National Geographic, met prachtige Puck. Drie jaar geleden alweer. Ik wens jullie wat extra kracht voor deze zomer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>