Radiotherapie

Donderdag, 12 december

Het gaat momenteel heel goed met Puck. Haar litteken geneest mooi en de bloedwaarden van vorige week zien er veelbelovend uit; een Hb van 8.7 en trombocyten van maar liefst 231! Dat is nog eens wat anders dan regelmatig met de trombo’s rondom de waarde 10 schommelen. Pfffffffffffffffff. Hopelijk blijft het er voorlopig zo goed uitzien. Puck gaat dagelijks met veel plezier een paar uur naar school. Hoewel we in het ziekenhuis bar weinig aan haar eigen schoolwerk toekomen, we doen wel veel rekenspelletjes en kruiswoordpuzzels, pakt Puck in de klas de draad gelukkig direct weer op. Haast alsof ze niet is weggeweest. Ze vindt het heerlijk om weer met haar vriendinnen op te trekken.

 

Vorige week hebben we een gesprek gehad met de radiotherapeut-oncoloog en er is besproken dat Puck in totaal vijftien bestralingen gaat krijgen op twee plaatsen op haar lichaam. De CT-scan die toen aansluitend is gemaakt liet zien dat er nog vocht achter haar rechterlong zat waardoor men niet een precies beeld kon krijgen, wat gewenst is voor de bepaling van het te bestralen gebied. Puck zou aanvankelijk binnen vijf tot tien dagen starten met de radiotherapie, maar er is besloten tot een week uitstel om te kijken of het vocht achter haar long vermindert. Vandaag is een nieuwe CT-scan gemaakt en direct ook een masker voor haar gezicht, hals en schouders die tijdens de bestraling gebruikt gaat worden. We kregen ook direct de planning mee voor aankomende week en de eerste bestralingen starten volgende week donderdag 19 december. Een van de medewerksters op de Radiologie vroeg of Puck meedoet aan de kanjerketting, omdat ze dan een kraal heeft verdiend. ‘Ja’ zei Puck en zachtjes vervolgde ze: ‘Maar liever had ik de kanjerketting niet gehad.’

Eind november is Puck door haar arts overgedragen aan zijn collega die Puck altijd al overnam tijdens zijn afwezigheid. Hij vertrekt naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht waar hij ook hard nodig is. We zullen hem verschrikkelijk gaan missen als arts, maar we hebben een uitstekende plaatsvervangster en vorige week hebben we onze eerste afspraak gehad. We hebben de uitslagen van het verwijderde weefsel gekregen die de patholoog anatoom had onderzocht. De bijnier bleek gelukkig schoon en van de twee plekken die bovenin Puck haar borstholte zijn verwijderd bleek een ervan neuroblastoomcellen te bevatten. De andere plek bleek (waarschijnlijk) oud littekenweefsel, in ieder geval geen neuroblastoom. Op zich dus een hele gunstige uitslag!!!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>