Twee maanden later

Vrijdag 21 december

Hoe gaat het met Puck?

We zijn nu bijna twee maanden thuis en regelmatig wordt gevraagd hoe het nu met Puck gaat en of ik een nieuw blog wil schrijven. We zijn erg druk geweest om het gezin weer op de rit te zien krijgen, wat nog niet helemaal is gelukt… 

Het gaat goed met Puck!

Na een lange reis terug die van deur tot deur maar liefst tweeëntwintig uur in beslag heeft genomen (drie overstappen en vertraging in New York waardoor de aansluiting in Parijs werd gemist) werden we op Schiphol heel hartelijk verwelkomd door familie en vrienden. Na een zware periode een emotioneel weerzien. Ook bij aankomst in onze straat stond een heel enthousiast ontvangstcomité van buren en vrienden. Hartverwarmend. Puck stapte het taxibusje uit en rende direct door de straat heen en speelde met de buurtkinderen alsof er niets was gebeurd. Het voelde allemaal zo vertrouwd dat het leek alsof we niet weg waren geweest. Helemaal perfect was dat ons huis de laatste maanden zo goed was bijgehouden door een van onze lieve buurvrouwen. Echt alles was voorelkaar. Geweldig!

In het begin hebben we het heel druk gehad met veel aanloop. Het was heel fijn om iedereen weer te zien. Door de laatste paar dagen van de herfstvakantie konden de kinderen rustig wennen, hun vrienden bezoeken en bijkomen van het tijdsverschil. De maandag daarop zijn Eva en Puck naar school gegaan. Mees had een extra vrije dag wat ons goed uitkwam. Je wil toch je kinderen goed naar school begeleiden. Best wel weer spannend voor hen na zo’n lange tijd te zijn weggeweest.

Wat Puck niet wist was dat er speciaal voor haar een ontvangst was geregeld op haar eerste schooldag. Ze werd een kwartier later dan de normale schooltijd verwacht en bij aankomst op het plein bleek dat alle kinderen uit de bovenbouw (en dat zijn er veel) haar in de regen stonden op te wachten. Puck liep door een erehaag van haar oude en nieuwe klasgenoten, terwijl er door alle kinderen een door meester Ronald zelfgeschreven lied werd gezongen. Ook was er een prachtig spandoek gemaakt door alle leerlingen van beide groepen vijf met daarop een handafdruk van ieder kind. Voordat Puck haar klas binnenging mocht ze ook haar eigen handafdruk met paarse verf op het spandoek zetten. In de klas werd nog even gezongen waarna de kinderen rustig aan het werk gingen. En zo was het helemaal goed, want Puck wil niets liever dan dat alles weer ‘normaal’ is.

Nog diezelfde middag had Puck haar eerste controle afspraak met haar arts in het AMC. Een weerzien waar ze erg naar uitkeek, want hoewel CHOP hele lieve en leuke artsen heeft, gaat er niemand boven haar eigen arts. Na de poli afspraak kregen we een rondleiding op de vernieuwde oncologie afdeling, nu F8 Zuid. Hier had Puck een héél hartelijk weerzien met haar vaste verpleegkundige en een van haar andere favorieten, een bijzondere afdelingsmedewerker die bij elk kind een lach weet te toveren. Nadat wij naar Amerika zijn vertrokken is het oude F8 Noord gesloopt en is het nieuwe, voor ons onbekende, F8 Zuid in gebruik genomen. We herkennen hier niets. Al het vertrouwde is weg. Hierdoor kunnen wij het hele AMC-gedeelte met Puck haar opnames voor de chemo, aplasie met koorts en bloedtransfusies achter ons laten, want er is hier niets wat ons er nog aan herinnerd. Wel is de nieuwe afdeling prachtig! Er is nog wel een bijzondere herinnering aan de oude afdeling F8 Noord vastgelegd in het boek ‘Nederland’ van Charlotte Dematons. Als je goed kijkt zie je Puck met haar kale hoofdje staan in haar rode t-shirt, gekleurde rokje en blauwe laarzen, haar sonde los hangend langs haar lichaam. Als kinderboekenverzamelaar durf ik te voorspellen dat dit schitterende boek de gouden penseel gaat winnen, let maar op!

De drukte en aandacht heeft nog ruim drie weken aangehouden. Iets wat niet alleen door Puck als erg druk werd ervaren. Inmiddels is het gewone leven opgepakt, de kinderen gaan naar school en het is allemaal weer vertrouwd. In het begin hebben we allemaal veel last gehad van concentratieproblemen, maar dat gaat steeds beter. Na thuiskomst hebben de kinderen al vrij snel psychische hulp gekregen via maatschappelijk werk. Toch blijkt weer dat de ze erg sterk zijn. De volgende afspraak voor Eva en Mees kan zelfs pas over zes weken plaatsvinden. Onno daarentegen heeft nu last van een terugval. Hij is moe en heeft nog steeds problemen met concentreren. Wel doet hij zijn best om hier zo snel mogelijk vanaf te zijn, iets wat voor hem nog niet meevalt.

De problemen waar Puck tegen aanloopt is dat haar energie snel op is. Ze stort zich vol overgave op haar schoolwerk en het spelen met vrienden en vriendinnen. Ze vindt het heel fijn om naar school te gaan maar het lukt haar niet altijd om hele dagen naar school te gaan, iets wat ze juist zo graag wil. Ook het spelen met andere kinderen kan dus minder frequent. Het frustreert Puck enorm dat ze zo verschrikkelijk moe wordt en zonder energie komt te zitten zodat ze niets meer kan. Dan zit ze er geestelijk helemaal doorheen en krijgt enorme woedeaanvallen. Het kan heel lang duren voor ze weer tot bedaren is gebracht. Ze krijgt soms ook erge hoofdpijnen, waarbij ze flink moet braken wat bij ons weer in een verlammende angst resulteert. (Hierdoor denken we dan extra vaak aan de twee lotgenootjes van Puck, die wij in Amerika hebben leren kennen. Bij hen is afschuwelijk genoeg de neuroblastoom tijdens hun behandeling teruggekeerd.) In overleg met haar arts, juf en maatschappelijk werkster geeft Puck nu zelf aan wanneer ze naar school gaat en ik moet zeggen dat dat nu best wel goed gaat. Af en toe heeft Puck nog wel eens een uitschieter, maar het idee dat ze in de klas kan aanschuiven wanneer zij er zelf aan toe is geeft haar veel rust. 

Afgezien van het ‘ontplofte’ haar zoals Puck het zelf noemt (het lijkt nog het meest op nesthaar van baby’s) en haar bleke gezicht ziet Puck er doorgaans uit als een vrolijk schoolkind. Zo af en toe hoor je nog wel eens een bepaalde uitspraak die je weer even doet terugdenken, zoals bijvoorbeeld: ‘Oh heerlijk, ik heb weer klitten in mijn haar!’  Ook heb ik haar laatst ongemerkt kunnen observeren tijdens het kerstfeest op school. Ze vermaakte zich prima, ze was aan het dansen met een vriendin. Ze maakte een ontspannen zelfverzekerde indruk. Puck gaat gewoon in de menigte op, ze wil niets liever.  

We mogen niet klagen, het gaat goed. Meestal wel.

‘Dat we de toekomst weer met vertrouwen tegemoet durven zien, iets wat we opnieuw moeten leren.’ schreef Saskia (de moeder van Lotte, Puck haar vriendin uit het AMC) zo treffend. En zo is het.

Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en een heel gezond en voorspoedig 2013.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Twee maanden later

 1. carmen zegt:

  Lieve Onno, Jeanette, Puck, Mees en Eva,
  Ik wens jullie ook hele fijne feestdagen en een goed, gelukkig, liefdevol maar vooral gezond 2013!
  Vind het fijn dat jullie weer terug zijn en kan me goed voorstellen dat al die “aandacht” jullie soms benauwd.
  Liefs Carmen

 2. Marlijn zegt:

  Wat fijn dat het ondanks alles stap voor stap beter gaat, met vallen en opstaan, ja het punt is dat we alles weer normaal willen hebben tja daar is veel te veel voor gebeurd en ja dat heeft tijd nodig, goed dat jullie daarvoor hulp hebben. Zodat je de juiste aanpak kunt vinden, wens jullie daar enorm veel sterkte mee, ook weer met het vertrouwen heel herkenbaar. Het gaat jullie zeker lukken, maar geef het de tijd. Wens jullie mooie fijne feestdagen. Liefs Marlijn.

 3. Jetty zegt:

  Mijn dochter heeft het boek van Charlotte Dematons en toen ik vorige week bij haar was moest ik natuurlijk even kijken. En ja hoor, gevonden! Wat hartstikke leuk zeg.

 4. Natuurlijk, als iemand liften, heb je een veel beter idee van gewoon
  hoeveel het zal u in rekening aan de palm te voeren .

 5. Sommige van die websites die u beschikbaar wilt een gratis account nog kan
  bieden deals voor bijvoorbeeld het afstemmen van de hoeveelheid die je samen storten .

 6. Op deze wijze meer mensen vinden dat online
  gokken levert zeker betere kansen dan het echte leven te genieten .

 7. U zult ook willen om al uw leveringen te ondergaan alleen maar om zeker te zijn dat
  u zijn volledig gevuld op al je gaat nodig hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>