MOOI

Woensdag 11 juli

Het tweede gedeelte van de vierde kuur, gestart op 7 juli, is best goed verlopen. Het infuus wat ditmaal is ingebracht heeft de verdere behandeling stand gehouden zonder te sneuvelen. Op dag twee krijgt Puck koorts en last van een hoge bloeddruk. Na het bepalen van het bloedbeeld wordt gestart met het antibioticum Ceftriaxon, wat via het infuus gedurende een uur zal inlopen. Puck moet overdag een aantal keer flink braken. Ook heeft ze nauwelijks geplast en daarom wil de dienstdoende arts dat ze elke vier uur gaat plassen. Dat wil maar niet lukken, ik moet haar van de verpleegkundige op een gegeven moment ‘s nachts vanaf 3:00 uur elk kwartier wekken om het te proberen. Hier wordt Puck doodmoe van en daarom houd ik haar wakker door een heel spannend boek voor te lezen, terwijl Puck het dapper blijft proberen. Het lukt echt niet en daarom krijgt ze furosemide (plasmiddel) toegediend. En na niet al te lange tijd komt de verlossende waterval, een hele opluchting voor zowel Puck als voor mij. In gedachten zag ik al een catheter voorbij komen. Na een hele vermoeiende nacht heeft Puck toch altijd weer zin om overdag dingen te ondernemen.

De derde dag heeft Puck weer koorts. Deze neemt ook weer af, maar stijgt ‘s avonds tegen de 40°C. Deze nacht krijgt Puck een ander middel om haar te helpen plassen, Nubein (nalbuphine) een opioïde analgeticum (sterke pijnstiller) die ervoor zorgt dat het plassen zal verbeteren. De arts legt uit dat de urineretentie (het niet kunnen ledigen van de blaas) door de IL-2 kan komen of door de morfine. Gelukkig hebben we het bij de vorige kuren niet eerder aan de hand gehad. Ook vandaag overdag een aantal keer gebraakt ondanks het gebruik van Zofran (ondansetron). Voor de rest gaat het prima. Door de koorts kan ze niet van haar kamer af en daarom hangt ze op de bank. Het liefst zit ze tegen ons aangeleund en doet af en toe een spelletje mee.

De vierde dag van de kuur loopt een paar uur vertraging op doordat de bloeddruk van nu Puck erg laag is. Ze heeft een onderdruk van 30. Het starten van de antibody wordt vanmorgen keer op keer uitgesteld. Er wordt een extra bolus met vocht en zout gegeven waardoor Puck een opgeblazen gezicht krijgt, ze houdt het vocht op de verkeerde plaasten vast. Ze weegt 2 kg meer dan normaal. Ook heeft ze naast het braken last van diarree. Gelukkig niet de hele dag door. Ze is niet slap, futloos of lamlendig, alleen teleurgesteld dat ze niet naar de playroom kan. ‘s Avonds stijgt de koorts boven de 40°C en krijgt Puck ter ondersteuning wat extra zuurstof.

De volgende morgen, de dag van het ontslag heeft Puck weer koorts en het blijkt dat ze een besmettelijke darminfectie heeft opgelopen, Clostridium difficile. Clostridium is een bacterie die veel voorkomt in de darmen, maar doorgaans geen problemen veroorzaakt. Door het gebruik van bepaalde antibiotica en een verminderde weerstand kan deze bacterie gaan uitgroeien en gifstoffen produceren waar men ziek van wordt. Deze bacterie staat bekend als ziekenhuisbacterie. Maar goed dat gisteren de aangeboden imodium niet is gestart, want nu moet de maagdarmwerking zeker niet stilgelegd worden. Puck wordt direct in ‘isolatie’ geplaatst. Ook komt naar voren dat ze een kaliumtekort heeft. Zodra haar bloedwaarden laten zien dat de kalium is gestegen mag ze met ontslag. Aan het eind van de dag vertrekken we blij naar huis, weliswaar met een antibioticakuur (metronidazol).

Donderdag 12 juli                                          

Het gaat goed met Puck, ze wil aan het eind van de middag heel graag gaan zwemmen in de Brandywine Creek, in de buurt van de Smith Bridge, een covered bridge over deze rivier. Een prachtige plek die we tijdens onze sightseeing tours hebben ontdekt. Deze plek hebben we in het navigatiesysteem opgeslagen onder favorieten als ‘MOOI’. Gewoon simpelweg mooi, maar voor de mannelijke navigatiestem best lastig om uit te spreken. ‘In 300 metres you arrive at moewie‘, vooral Mees blijft dit leuk vinden. Wij hebben het onderling zo geregeld dat ik tijdens de opnames bij Puck in CHOP blijf en dat Onno en de kinderen dagelijks langskomen. Op de terugweg naar huis rijden ze dan regelmatig naar ‘MOOI’ om daar even te zwemmen. Een prachtige natuurlijke plek met veel stenen in het water. Het water is ook heel helder en op het diepste punt komt het maar tot je middel. Je kunt zo de (grote) vissen zien zwemmen en er staat een aardige stroming. Veel mensen uit de omgeving komen hier hun verkoeling zoeken en maken gebruik van grote binnenbanden van trucks om zich stroomafwaarts te laten drijven. Zelfs hele aantallen aan elkaar gebonden, biertje in de hand en een extra vlotje voor de spullen, om vervolgens gezellig op hun gemak keuvelend de rivier af te drijven. Minder leuk is dat hier ook veel waterslangen zitten. Maar ach, die zijn banger van jou dan jij voor hen, zou je denken. Hoe drukker in de rivier hoe meer slangen er naar de kant komen! Tijdens deze hele warme dagen is het best druk in de rivier, dus veel slangen zichtbaar. Op een gegeven moment roept het jongetje dat vlakbij Eva middenin de rivier zit: ‘Snake!, snake!’ Nou, daar is geen wegkomen meer aan, gewoon maar stil blijven liggen. Watervlug zwemt de slang over Eva’s schouder heen terwijl zij verbouwereerd in het water ligt. Getverrr! Er zijn veel slangen actief, de kinderen kunnen op hun gemak bekijken hoe één van de slangen met veel geduld een grote vis naar binnen probeert te werken. Op een keer hebben Onno, Eva en Mees zelfs een slangenhuid van anderhalve meter lang gevonden. Lag tussen twee stenen in het water geklemd. Helaas is deze in drie stukken gebroken, maar toch een bijzondere vondst. Gelukkig is het enige slangetje wat ik aan mijn been heb voelen kriebelen het sondeslangetje van Puck geweest toen zij onderwater zwom.

 

Zaterdag 14 juli

Vanmiddag zijn we nog een keer naar de Susquehanna River gereden, omdat we graag nog een keer de Bald Eagles willen zien. Er staat een hele rij fotografen met enorme telelenzen opgesteld. Het grappige is dat er twee arenden achter hen hoog in de bomen zitten, die ze niet hebben opgemerkt. Op de terugweg rijden we door het bos van Nottingham. Een prachtig natuurgebied waar je onder andere een soort overkapping kunt reserveren om een feestje te houden in de buitenlucht. Van verjaardagen tot familiereunies en natuurlijk ook gewoon gezellige barbeques met vrienden. Het is vandaag erg druk, men heeft er zin in! Leuk om per gereserveerde plek de mensen te observeren en dan te verzinnen wat elkaar bindt en natuurlijk ook wat de aanleiding van het feestje is. Onderweg bijt Puck in een appel (jawel, voor het eerst een hele appel!) en voelt dat haar ondertand los zit. Die haalt ze er maar meteen uit, de vierde tand in drie maanden tijd. Als je niet beter wist dan zou je haast nog gaan denken dat het een bijwerking van de behandeling is. (Nee hoor, grapje!)

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

4 Reacties op MOOI

 1. Gabrielle zegt:

  Lieve allemaal,

  Ik ben blij te horen dat het goed gaat, ondanks de darminfectie. Wat heeft Puck alweer veel haar zeg!!
  Thierry was blij om vrijdag nog even Puck te zien vlak voor de vakantie en vindt het helemaal geweldig dat zij bij hem in de klas komt.
  Wij zijn blij als we je weer zien.

  Liefs gabrielle, Thierry en de rest van de familie

 2. De Teeuwchies zegt:

  Lieve allemaal,

  Op de weinige plekken hier op Kreta , in iedergeval waar wij zitten , log ik steeds in ineen beetje bij de wereldte blijven. Wat fijn om te lezen dat t goed gaat met Puck,
  Dus ookmet jullie dan.
  Hoe lang moeten jullie nu nog? Of is daar nog niets over bekend?
  Dikke kussen, Jeannette John Ilse en Matthijs

 3. anouschka zegt:

  hoi hoi

  wat is t toch altijd weer heerlijk om je blog te lezen jean…..
  en wat fijn dat t toch lekker gaat met puck en wat groeit haar haar zeg !!!
  wat ik vooral heel fijn vind om te lezen is dat jullie als gezin toch zo kunnen genieten ondanks alles

  heel veel liefs en een dikke kus anous xxxxx

 4. Se aplicarán los correspondientes intereses de demora.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>