Afscheid

Zondag 18 maart

De tijd vliegt. Inmiddels heeft Puck al negentien bestralingen achter de rug, nog vijf te gaan. Het gaat erg goed met haar, eigenlijk geen klachten buiten vermoeidheid om en af en toe ‘s morgens overgeven. Ze gaat zoveel mogelijk naar school en speelt elke dag buiten of bij vriendinnetjes. Deze periode staat in het teken van afscheid nemen van familie, vrienden, kennisen, buren, collega’s en klasgenoten voor ons vertrek naar de VS. Zo heeft Puck afgelopen vrijdag een geweldig afscheidsfeestje op school gehad. Een discofeest compleet met professionele grime, glitterkapsels met krullen voor de meisjes en kleurenkuiven voor de jongens. Iedereen zag er prachtig uit, er was echt werk van gemaakt. Nogmaals dank hiervoor, het is onvergetelijk voor Puck geworden. Ze heeft van haar klasgenoten een CD gekregen, waarop de favoriete muziek van de kinderen is gezet met een begeleidend tekstje. Helemaal goed! Hier gaan we het personeel van de radiotherapie deze week mee verblijden, want de CD gaat natuurlijk ook mee naar de laatste bestralingen.

Afscheid nemen betekent vaarwel zeggen bij vertrek. Zo speelde er afgelopen week een definitief afscheid. Ook een reden waarom ik het moeilijk vind om een blog te schrijven. Je voelt je bijna schuldig als het goed gaat met je kind, terwijl je weet dat het met anderen niet goed gaat.  Enkele weken geleden kregen wij het afschuwelijke bericht dat het slechter ging met een lotgenoot. Zijn moeder beschreef regelmatig heel helder (en dapper) zijn toestand in updates. De strijd tegen recidief neuroblastoom (= terugkeren van tumor) is een oneerlijke strijd, waarbij neuroblastoom altijd overwint. Je moet zorgen dat je de neuroblastoom voor blijft. Afgelopen woensdagavond is hij rustig ingeslapen, hij is elf jaar  geworden. Een kort maar intensief leven, zoals zijn moeder heel treffend beschreef. Er is zó hard geknokt. Ik heb hem leren kennen als een ongelofelijk dappere en krachtige jongen, maar ook heel lief en bescheiden. Ik kan goed tegen mijn verlies, maar niet op deze manier! Ik snap er niks van. Zo zijn er meerdere zaken onbegrijpelijk in het leven, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Deze jongen heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Die zal ik nooit vergeten.

Toch blijven wij hoopvol en positief, hoewel ik het ondraaglijk vind als ik er rationeel over nadenk wat wij als gezin en vooral Puck moet doormaken. De angst dat het mogelijk niet goed afloopt steekt af en toe de kop op. Voor je kinderen wens je een onbezorgde jeugd. Helaas is die voor onze kinderen sinds vorig jaar voorbij. Toch staan wij er heel sterk in en proberen alles positief te benaderen. Zo ook de reis naar de VS. Hierdoor zullen ze een stuk levenservaring meekrijgen. Het leven gaat door. Ik denk dat het goed is dat wij een nieuwe fase ingaan.

Hoopgevend nieuws is de doorbraak van het neuroblastoomonderzoek. Eind februari kregen wij mail van Villa Joep met daarin het nieuws over de resultaten van het neuroblastoomonderzoek AMC  waaronder de publicatie in het blad Nature. Fantastisch baanbrekend nieuws, helaas voor veel kinderen te laat, maar uiteindelijk niet voor niets. Hoe hard het ook is. De ontwikkeling van iets nieuws duurt lang en is kostbaar. Daarom is het werk van Villa Joep zo ontzettend belangrijk, omdat deze stichting jaarlijks veel geld inzamelt bedoelt voor onderzoek naar neuroblastoom. Het is goed te weten dat je niet alleen staat en dat er door veel betrokken mensen en wetenschappers hard gewerkt wordt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Afscheid

 1. Rene en Miranda zegt:

  Lieve Familie

  Heel veel sterkte en levenservaring de komende maanden toegewenst in de VS.
  Bla bla bla….
  Jullie weten het al wij denken veel aan jullie 5 .
  Wij houden je zo goed het gaat ook op de hoogte hoe het met Miranda gaat.
  Probeer te genieten wanneer het gaat.

  Rene En Miranda.

 2. Joyce boer zegt:

  Lieve allemaal , wij wensen jullie al het geluk van de wereld ,de komende tijd! Afscheid nemen is altijd erg moeilijk, maar jullie komen weer met elkaar terug!! Toi toi toi. Liefs de Fam. Lebbing en een dikke knuffel van sammy

 3. Karin Blokker zegt:

  Lieve familie,

  Wekelijks kijken we op de site hoe het met Puck en jullie gaat. Het doet ons ook erg goed om te horen van Michelle als je weer op school bent geweest. Michelle vond de disco helemaal te gek! Echt een gaaf idee!
  We willen jullie heel veel sterkte en succes wensen in Amerika en we gaan duimen voor een gezonde terugkomst!

  Janno, Karin, Merijn en een dikke knuffel van Michelle.

 4. Wera Schuhmacher zegt:

  Heel bijzondere post is onderweg, hopelijk nog op tijd voor vertrek, Sterkte met pakken en afscheid nemen!!
  Probeer ook daar een beetje te genieten. Liefs Wera, Roemer en de rest

 5. Danja van Alen zegt:

  Lieve allemaal,

  Wij wensen jullie de komende maanden heel veel geluk voor Puck, wij hopen dat alles goed gaat en dat al jullie dromen maar uit mogen komen.

  Heel veel liefs Robbert, Danja, Koen en Merle van Alen

 6. Guillermo zegt:

  Very good info. Lucky me I discovered your site by chance (stumbleupon).
  I’ve book-marked it for later!

 7. I got what you mean , regards for putting up.Woh I am lucky to find this website through google. “Spare no expense to make everything as economical as possible.” by Samuel Goldwyn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>